Kütüphane; Bilgi’ ye bağlar...
28 Aralık 2011 Çarşamba
Darüşşafaka Kütüphanesi'nde Yeni Yıl
27 Aralık 2011 Salı
Gülmece Kitapları Panosu
Aralık Ayı İçin Hazırladığımız Kütüphane panomuz
Ayraç Tasarım Atölyesi 2
Dünya Çocuk Kitapları Haftası Kutlu Olsun
DÜNYA ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASI
Okumak; İnsanı geliştiren ona yeni dünyalar kazandıran, bilgi, görgü ve bakış açısını geliştiren en önemli etkinliklerden biridir. Uygar toplumlar, okuma oranının yüksek olduğu toplumlardır. Bu nedenle okumayı alışkanlık haline getirmek çok büyük önem taşımaktadır.
Okumanın önemi, beraberinde kitabın önemini de ortaya koymaktadır. Kitaplar bize değişik yaşamlar sunan, kültürümüzü zenginleştiren bilgimizi arttıran en iyi dostlarımızdır.
Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda edinilir. Bu nedenle çocuklara okumayı sevdirmeli, okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Bu amaçla her yıl Kasım ayının 2. Pazartesi günüyle başlayan hafta Dünya Çocuk Kitapları Haftası olarak kutlanır. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenir, çocuklara kitap okumanın önemi kavratılmaya çalışılır.
İlk kez 1917 yılında Amerikalı kütüphane yöneticileri tarafından kitap haftası düzenlenmesi önerilmiştir. Bu öneri kitapseverler arasında sevinçle karşılanır. Yazarlar, aydınlar, yayıncılar böyle bir hafta düzenlemek için çalışmalara başlarlar. Çocuk kitapları haftası zaman içerisinde tüm dünyada kutlanmaya başlanır.
Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nın Amaçları
- Çocuklara kitap okuma sevgisini kazandırmak
- Daha çok ve daha kaliteli çocuk kitabı yazılmasını ve yayınlanmasını sağlamak
- Anne, baba ve çocukları kitap almaya yönlendirmek
- Çocukların evlerinde kitaplık kurmalarını teşvik etmek
- Okul ve sınıf kitaplıklarına kitap sağlamak
- Çocuk kütüphanelerinin sayısını arttırmak
- Ders kitabı dışındaki kitaplarında okunmasını sağlamak
- Kitabı temiz kullanma alışkanlığı kazandırmak
- Yeni çıkan çocuk kitaplarının takip edilmesini sağlamak
- Kitap okuma teknikleri, özet çıkartma ve not alma gibi konularda çocuklara rehberlik etmek
- Çocuklarla yazarların, imza günü etkinlikleri ile yüz yüze gelmesini sağlamak
Kaynak: Belirli Günler ve Haftalar / Semra Harut, Gün Yayıncılık, 2004.
19 Ekim 2011 Çarşamba
2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı Kütüphane Kulübü Çalışmalarımız Başladı
"Bilgiyi arayan için uğramadan edilemeyecek bir yerdir kütüphane… Kütüphanede araştırma yapmak, kitap okumak, dergi ve gazetelere göz atmak çok keyifli… Bu keyfi yaşamak ve tüm Darüşşafakalılar ile paylaşmak için bu kulübü kurduk. Bu kulüpte şu sorulara yanıt arayacağız: Kütüphane nedir ve nasıl kullanılır? Kütüphanede aradığım bilgiye nasıl ulaşırım? Bir araştırma aracı olarak interneti nasıl kullanmalıyım? İnternette bulduğum her bilgi doğru mudur?
Kitap okumayı, araştırma yapmayı, çeşitli konularda bilgi sahibi olmayı seviyorsan bir an bile düşünmeden üzerinde “Kütüphane” yazan sihirli kapıdan içeri dalmalısın… Burada inanamayacağın kadar çok bilgi kitaplara yazılmış, hayal edemeyeceğin hayatlar için cümleler kurulmuş, sımsıcak duygular sözcüklere dökülmüş… Sen de Kulübümüze katıl ve bu büyülü dünyayı keşfe başla!" dedik ve bu daveti kabul eden 19 öğrenci ile bu seneki Kütüphane Kulübü çalışmalarına başladık. ilk kulüp saatimizde birbirimizin isimlerini daha çabuk öğrenmek amacıyla serbest resimlemelerle kendi adımızın yazdığı yaka kartları tasarladık.
Kulüp öğrencilerimiz
5A YASEMİN YUR
5A AŞKIM DUYGU ARGUS
5B ÖMER YÜZÇELER
5C BEYZA NUR PIRTICI
5C İREM ARSLAN
5D ŞEVVAL AYŞE YAŞARTÜRK
5D SELİN KARAKAŞ
5D NUR EVŞAN BİRİNCİ
7A EREN ÇETİN
7A AYŞEGÜL ONAT
7A SERHAT GÜNYEL
7B VEYSEL YARCI
7C AYHAN KALE
7D KORAY ÇAKIR
8A CEMRE ERDÖNMEZ
8B MERVE NUR YILDIRIM
8B GAMZE SÖNMEZ
8C İLKNUR BEKEN
8C ERDEM KÖROĞLU
7 Haziran 2011 Salı
Ayraç Tasarımı Atölyesi
Kendi Ayraçlarımızı tasarladık :)
ÇocukLink'in 2.si yayınlandı
Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi, 2010 yılında çocuklara 23 Nisan armağanı olarak yayınladığı ÇocukLink isimli elektronik rehberi güncelleyip genişleterek yeniden yayınladı.
Bir yılda 70 bine yakın kişinin ücretsiz olarak faydalandığı ÇocukLink’te bilgi uzmanı kütüphaneciler tarafından seçilmiş çocuklara yönelik bilgi ve eğlence içerikli güvenilir web sitelerinin url adresleri yer almaktadır.
Çocukların internette ölçülü, verimli ve keyifli vakit geçirmelerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan bu elektronik rehber, evde, okulda veya kütüphane ve bilgi merkezlerinde çocukların kullanımına sunmak amacıyla indirilerek basılı olarak da kullanılabilir.
Çocuk Link 2’yi görüntülemek için şu bağlantıya tıklayınız: http://issuu.com/kesmeray/docs/ksg_cocuklink_23nisan2011
ÇocukLink'ler ile ilgili eleştiri, fikir ve önerilerinizi bilgi@kutuphaneleriseviyorum.org adresine yazabilirsiniz.
16 Mayıs 2011 Pazartesi
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin[1] ulusal bayramıdır.[2]. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirildi.
Her yıl 19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu'ndaki Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun'dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara'da Cumhurbaşkanına sunulur.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/19_May%C4%B1s_Atat%C3%BCrk%27%C3%BC_Anma,_Gen%C3%A7lik_ve_Spor_Bayram%C4%B1
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı onuruna düzenlediğimiz "19 Mayıs Spor Kitapları Sergisi" 19 Mayıs 2011 tarihine kadar görülebilir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir.[2][7] Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.[3]
Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu.[1] 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.[8]
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.[4] Günümüzde bayrama bir çok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.[4] Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği[6] günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.[9]
DAÇKA Kütüphane Kulübü olarak
Çocuk Vakfı'ndan Kütüphanemize bağış olarak istediğimiz ve kütüphane koleksiyonumuza eklediğimiz Çocuk Hakları ile ilgili kitapların bir sergisini açmaya karar verdik. I.Çocuk Hakları Kongresi nedeniyle çeşitli konularla çocuk kavramının ilişkilendirilerek yayınlandığı bu değerli kitapların listesi aşağıdaki gibidir. Ayrıca kitapların elektronik versiyonuna şu bağlantıdan erişilebilmektedir : http://www.cocukvakfi.org.tr/icerik.aspx?id=57
Çocuk Hakları Kitap Sergisi'ndeki Kitaplar
1. Haklarımla Çocuğum !.. -BM Çocuk Hakları Sözleşmesi Kitabı-
2. Haklarımı Çalmayın !.. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi -Çocuklar İçin Uyarlama-
3. Sesimizi Kim Duyacak !.. -2010 Çocuk Görüşü Raporu-
4. Sevinci Eksik Şiirler Çocuk Hakları Şiir Kitabı
5. Aynaya Gülerek Bak Çocuk Hakları Hikâye Kitabı
6. Aynam Çocuk Sesli Bir Deniz Çocuk ve Çocukluk Şiir Kitabı
7. Resimli Alfabedir Çocuk Çocuk ve Çocukluk Hikâye Kitabı
8. Dünyadan Büyüktür Çocuk !.. Çocuk ve Çocukluk Deneme Kitabı
9. Çocuk Hakları Açısından Çocuk İhmali ve İstismarı El Kitabı -Anne Baba ve Öğretmenler İçin-
10. Engelli Çocuk ve Ergenlerin Hakları El Kitabı -Anne Baba ve Öğretmenler İçin-
11 Üstün Yetenekli Çocukların Hakları El Kitabı / Faruk Levent -Anne Baba ve Öğretmenler İçin-
12. Çocuk Hakları ve Medya El Kitabı ( -Anne Baba, Öğretmen ve Medya Çalışanları İçin )
13. I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Çocuk Bildirileri Kitabı -9-18 Yaş Grubu-
14. I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildiriler Kitabı / I
15. I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildiriler Kitabı / II
16. I.Türkiye Çocukları Hakları Kongresi Strateji Belgesi ( 2012-2016 ) -Birinci Taslak Metin-
17. I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Kongre Tutanağı Kitabı ( 25-27 Şubat, 2011-İstanbul )
18. I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi I. Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ( 2012-2016 )
19. Her Çocuk Haklarıyla Doğar !.. Resimli Çocuk Hakları Kültürü Kitabı
20. Güzel Bir Dünyada Yaşama Hakkım Var!.. Hakları Çalınmış Çocuklar Fotoğraf Albümü
Çocuk Vakfı'na teşekkürlerimizle...
3 Nisan 2011 Pazar
Atatürk'ün Kütüphanecisinin Hatıraları Darüşşafaka'da Yankılandı
Atatürk’ün Kütüphanecisinin Hatıraları Darüşşafaka’da Yankılandı
47.Kütüphane Haftası kapsamında Darüşşafaka Eğitim Kurumları Mustafa Nuri Kınık Kütüphanesi ve Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi işbirliği ile bir söyleşi gerçekleştirildi. 31 Mart 2011 Perşembe günü yapılan ve KütüphaneSever ismi verilen söyleşiye Atatürk’ün Yanıbaşında kitabının yazarı Mustafa Kemal Ulusu katıldı.
Mustafa Kemal Ulusu, 12 yıl boyunca Atatürk’ün kütüphaneciliğini yapan ve ölümüne kadar yanından ayrılmayan babası Nuri Ulusu’nun hatıralarını Darüşşafaka’lı öğrenciler ve diğer konuklar ile paylaştı. Söyleşiye bir ay öncesinden Kemal Ulusu’nun bağışladığı Atatürk’ün Yanıbaşında isimli kitapları okuyarak hazırlanan Darüşşafaka’lı öğrenciler kitabı yalın anlatımından dolayı çok beğendiklerini söylediler. Yaklaşık iki saat süren söyleşi Kemal Ulusu’nun giriş konuşması ile başladı.
Konuşmasının ardından babası Nuri Ulusu’nun TRT’de yayınlanmış bir röportajından kısa bir bölümün videosunu izletti. Belgeselde Nuri Ulusu ile Atatürk’ün kütüphaneye ve kitaplara verdiği önem hakkında konuşmalar da yer alıyordu. Ayrıca videoda Atatürk’ün yeni alfabeyi Türk halkına daha kolay ve hızlı öğretmek için yaptırdığı alfabe melodisini Nuri Ulusu’nun kendi sesinden dinlediler. Belgeselin ardından Mustafa Kemal Ulusu, babası Nuri Ulusu’nun daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflarının da yer aldığı Atatürk ile çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir slayt gösterisi sundu. Harbiye Marşı eşliğinde izlenen slayt gösterisi izlenirken duygulu anlar yaşandı.
Kemal Ulusu, Futbol Federasyonu Başkanlığı sırasında yaşadığı eğlenceli anılardan bahsetti ve öğrencilerin sorularını yanıtlayarak söyleşiyi tamamladı. Darüşşafaka Kütüphanesi Sorumlusu Gökhan Eriş, Kemal Ulusu’ya Darüşşafaka’lı öğrencilerin çektiği Hasan Keyf fotoğrafını hediye ederek bu özel söyleşiye katılımından dolayı teşekkür etti.
8 Mart 2011 Salı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
8 Mart tüm dünyada Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Başka bir kullanımı ise Dünya Emekçi Kadınlar Günü şeklindedir. Kadınlar Günü'nün ortaya çıkışı, Türkiye'deki tarihsel gelişimi ve kadına uygulanan şiddet istatistikleri öğrenmek için şu bağlantıyı kullanabilirsiniz: http://tr.wikipedia.org/wiki/8_Mart_D%C3%BCnya_Kad%C4%B1nlar_G%C3%BCn%C3%BC
DAÇKA Kütüphane Kulübü olarak 8 Mart için ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde hemen aklımıza; Kütüphanemizde bulunan "kadın" ve "kadın hakkında" yayınlanmış kitapları arayıp bulmak ve bunları buradan duyurmak fikri geldi. Aşağıda kadın temalı kitaplarımızı görebilirsiniz... Ayrıca bu kitapları, kullanıcılarımızın kolayca görüp inceleyebilmeleri ve ödünç alabilmeleri amacıyla kütüphanemizde bir hafta boyunca sergileyeceğiz.
DAÇKA Kütüphanesi'ndeki Kadın Temalı Kitaplar
Bundan böyle Ayşe / Sevtap Atasever http://www.idefix.com/kitap/bundan-boyle-ayse-sevtap-atasever/tanim.asp?sid=J8MX7Z81GB3BW40MPM2O
Eleanor Roosevelt / David Winner http://www.bilgikare.com/book_detail.php?id=53896&mn_id=
Emine Semiye / Şefika Kurnaz http://www.idefix.com/kitap/emine-semiye-kolektif/tanim.asp?sid=MWELQQKTUS8SVI0AMU58
Geçtim dünya üzerinden / Necla Pekolcay http://www.idefix.com/kitap/gectim-dunya-uzerinden-necla-pekolcay/tanim.asp?sid=N11U51BJMD3D29K3S8FY
Hayata merhaba / Filiz Akın http://www.idefix.com/kitap/hayata-merhaba-filiz-akin/tanim.asp?sid=GH43HN1KDM5MN8NIHK02
Kadın olmak / Zeynep Oral http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=432126&sa=76639442
Kadın öykülerinde Ankara / Efnan Dervişoğlu http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=438763
Kadın Öykülerinde İstanbul / Hande Öğüt http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=131421&sa=76639403
Kadın sağlığı / Akif Poroy http://www.akifporoy.com/kitap.htm
Kadında duyguların bedenselleşmesi / Arif Verimli http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=122485&sa=76639516
Kıldan ince kılıçtan keskin / Gülriz Sururi http://www.idefix.com/kitap/kildan-ince-kilictan-keskince-gulriz-sururi/tanim.asp?sid=TPYFS7QM421CPUSEQNO1
Maria Montessori / Michael Pollard http://www.bilgikare.com/book_detail.php?id=53894&mn_id=
Marie Curie / Beverly Birch http://www.bilgikare.com/book_detail.php?id=53042&mn_id=
Meslek yarası / Zeynep Oral http://www.idefix.com/kitap/meslek-yarasi-zeynep-oral/tanim.asp?sid=XSEQC8OPJY3YHS5S5860
Ömrümden uzun ideallerim var / Suna Kıraç http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=109382
Prenses Masako / Ben Hills http://www.idefix.com/kitap/prenses-masako-krizantem-tahtinin-tutsagi-ben-hills/tanim.asp?sid=YRB81GH82M1MBCZFCID0
Virginia Woolf / Mina Urgan http://www.idefix.com/kitap/virginia-woolf-mina-urgan/tanim.asp?sid=B3HQIYS3VV0W5MLCUL2E
Yaşayan tarih / Hillary Rodham Clinton - Biyografi http://www.idefix.com/kitap/yasayan-tarih-hillary-rodham-clinton/tanim.asp?sid=SV6OF2O8PT4T1NSQPCH3
13 Şubat 2011 Pazar
14 Şubat KütüphaneSeverler Günü
14 Şubat bazı ülkelerde aynı zamanda KütüphaneSeverler Günü olarak kutlanmaktadır(http://www.librarylovers.org.au/ ).
KütüphaneSeverler Günü'nün, tüketim odaklı kutlamalarla sınırlanan Sevgililer Günü'ne alternatif olarak kutlanması manidardır. Türkiye'de de bu etkinlik ilk olarak geçen sene Kütüphaneleri Seviyorum isimli gönüllü girişim tarafından gerçekleştirildi (http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/ ). Girişimin amacı insanların dikkatini kütüphanelere çekmek-Türkiye'de halk kütüphanelerine üye sayısı 591.661-, güler yüzlü ve donanımlı kütüphane talebi uyandırmak ve ücretsiz kütüphane üyeliğini vurgulamaktır.
KütüphaneSeverler Günü Afişini indirmek için: http://kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/14SubatKutuphaneSeverlerGunu_Afis_2011.PNG
KütüphaneSeverler Günü Rozetini indirmek için:
http://kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/14SubatKutuphaneSeverlerGunu_Rozet_2011_0.jpg
KütüphaneSeverler Günü Ayracını indirmek için: http://kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/14SubatKutuphaneSeverlerGunu_Ayrac_2011.doc
KütüphaneSeverler Günü Basın Bültenini indirmek için:
http://kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/14SubatKutuphaneSeverlerGunu_BasinBulteni_2011.doc
3 Ocak 2011 Pazartesi
İLKÖĞRETİM
Sizinkiler / Salih Memecan 8
Bak Bak Şimdi Bak / Salih Memecan 7
Küçük Vampir Beklenmedik Gelişme / Angela Bodenburg-Sommmer 6
Futbol Makinesi / David Bedford 6
Süper Zeka Spor / Serhan Büyükkeçeci 6
Bul Bakalım / Jürg Obrist 6
Şeker Kutusu / Rıfat Ilgaz 5
Küçük Vampir Esrarengiz Program / Angela Bodenburg-Sommmer 5
Sözcüklerle Dans 5
Büyücünün Yeğeni / C. S. Lewis 5
Fil Bimeceleri / Adnan Ersan 5
Okuldaki Hayaletin Dönüşü / Thomas Brezina 5
LİSE
Ay Hırsızı / Sunay Akın 2
Tersine Dünya / Orhan Kemal 2
Sınıfı İsmi Okuduğu kitap sayısı
5-A HMET TURHAN AYDAL 25
5-E YASİN KIRMIZIKOYUN 21
5-C AYCAN ÖZGÜL TEKİN 17
5-C MUHAMMED ERKAN TEKİN 16
4-C ALİ AKGÜL 12
6-C MERVE ÇOLAK 10
5-A ARİF CİHAN ÖZMEN 10
5-C G. BERKCAN KIRÖMEROĞLU 9
8-B TUĞÇE KÖKTÜRK 9
5-D ÖMER ÖZ 9
5-C FURKAN KINALI 9
5-A AYKUT BAYRAM 9
Lise
Sınıfı İsmi Okuduğu kitap sayısı
HAZ-B ALİ BİLGİN 5
HAZ-E MEHMETCAN KARAMAN 5
9-A BÜŞRA GİRAY 5
HAZ-A NAZLI NAZAN DENLİ 3
9-B CAN ÖZ 3
10-B HALİSE TÜRKKANI 3
11 FEN-A BÜŞRA SORMAZ 3
Sesli Kitap Yapımı
Yolda giderken, uyumadan önce veya araba kullanırken, zaman bulamadığımız için okuyamadığımız kitapları dinlemek keyifli olurdu. Ancak ne yazıkki telif hakları sorunundan dolayı her kitabı seslendirip kullanamıyoruz... Sadece telif hakkı olmayan anonim eserleri (masal, hikaye, roman vb.) serbestçe kullanabiliyoruz.
DAÇKA Kütüphane Kulübü olarak telif sorunu olmayan kısa masallardan "sesli kitap" denemeleri yaptık. Sesli kitap yapmak için öncelikle bir ses kayıt programına ve bir de mikrofona ihtiyaç var. Audacity isimli açık kaynak kodlu programı kullanarak sizler de sesli kitap üretebilirsiniz. Program kurulumu için şu linkten faydalanabilirsiniz: http://www.masaldinle.com/siz-de-masal-okuyun/
6 A sınıfından Ayşegül Onat'ın seslendirdiği Dünya Tarihi isimli masalı dinlemek için:
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/SesliKitap_DünyaTarihi.mp3
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/SesliKitap_BirFotografciVitrini.mp3
Hazırlık A sınıfından Emre Şeyhan'ın seslendirdiği Kralın Rüyası isimli masalı dinlemek için: http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/sites/default/files/SesliKitap_KralinRuyasi.mp3
Kasım Ayında Kütüphanemizden En Çok Okunan Kitaplar
Fil Bilmeceleri / Adnan Ersan 6
Küçük Vampir Taşınıyor / Angela Bodenburg 5
Çocuk Fıkraları / Adnan Ersan 5
Harry Potter ve Felsefe Taşı / J. K. Rowling 4
Gömülü Ateş / Jonathan Stroud 4
Ezop Masalları 3
Küçük Vampir: Esrarengiz Program / Angela Bodenburg 3
Küçük Vampir: Büyük Komplo / Angela Bodenburg 3
Küçük Vampir: Esrarengiz Hasta / Angela Bodenburg 3
Kasım Ayında Kütüphanemizden En Çok Kitap Okuyan Öğrenciler
Sınıfı İsmi Okuduğu kitap sayısı
5-C MAHMUT AKKAŞOĞLU 18
5-C ADEM BULUT 10
5-C MUHAMMED KARAKUŞ 10
5-C FURKAN KINALI 9
5-A AHMET TURHAN AYDAL 8
5-C MUHAMMED ERKAN TEKİN 7
5-C AYCAN ÖZGÜL TEKİN 6
5-E MEHMET FATİH ATEŞ 6
6-B MÜBERRA EKİCİ 6
8-C BEYTULLAH ŞAHİN 6
LİSE
Sınıfı İsmi Okuduğu kitap sayısı
11 FEN-A BÜŞRA SORMAZ 4
9-A BÜŞRA GİRAY 3
HAZ-C MUAHMMED ENES BALCI 2
HAZ-E MEHMETCAN KARAMAN 2
9-B GÜL TALİ 2
9-B ECE TURAN 2
9-B TUĞÇE DELİPINAR 2
10-B HALİSE TÜRKKANI 2