Kütüphane; Bilgi’ ye bağlar...

Kütüphane; Bilgi’ ye bağlar...

3 Nisan 2011 Pazar

Atatürk'ün Kütüphanecisinin Hatıraları Darüşşafaka'da Yankılandı


Atatürk’ün Kütüphanecisinin Hatıraları Darüşşafaka’da Yankılandı


47.Kütüphane Haftası kapsamında Darüşşafaka Eğitim Kurumları Mustafa Nuri Kınık Kütüphanesi ve Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi işbirliği ile bir söyleşi gerçekleştirildi. 31 Mart 2011 Perşembe günü yapılan ve KütüphaneSever ismi verilen söyleşiye Atatürk’ün Yanıbaşında kitabının yazarı Mustafa Kemal Ulusu katıldı.


Mustafa Kemal Ulusu, 12 yıl boyunca Atatürk’ün kütüphaneciliğini yapan ve ölümüne kadar yanından ayrılmayan babası Nuri Ulusu’nun hatıralarını Darüşşafaka’lı öğrenciler ve diğer konuklar ile paylaştı. Söyleşiye bir ay öncesinden Kemal Ulusu’nun bağışladığı Atatürk’ün Yanıbaşında isimli kitapları okuyarak hazırlanan Darüşşafaka’lı öğrenciler kitabı yalın anlatımından dolayı çok beğendiklerini söylediler. Yaklaşık iki saat süren söyleşi Kemal Ulusu’nun giriş konuşması ile başladı.

Konuşmasının ardından babası Nuri Ulusu’nun TRT’de yayınlanmış bir röportajından kısa bir bölümün videosunu izletti. Belgeselde Nuri Ulusu ile Atatürk’ün kütüphaneye ve kitaplara verdiği önem hakkında konuşmalar da yer alıyordu. Ayrıca videoda Atatürk’ün yeni alfabeyi Türk halkına daha kolay ve hızlı öğretmek için yaptırdığı alfabe melodisini Nuri Ulusu’nun kendi sesinden dinlediler. Belgeselin ardından Mustafa Kemal Ulusu, babası Nuri Ulusu’nun daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflarının da yer aldığı Atatürk ile çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir slayt gösterisi sundu. Harbiye Marşı eşliğinde izlenen slayt gösterisi izlenirken duygulu anlar yaşandı.

Kemal Ulusu, Futbol Federasyonu Başkanlığı sırasında yaşadığı eğlenceli anılardan bahsetti ve öğrencilerin sorularını yanıtlayarak söyleşiyi tamamladı. Darüşşafaka Kütüphanesi Sorumlusu Gökhan Eriş, Kemal Ulusu’ya Darüşşafaka’lı öğrencilerin çektiği Hasan Keyf fotoğrafını hediye ederek bu özel söyleşiye katılımından dolayı teşekkür etti.